Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μου γνωρίσματα είναι ότι αγγίζω πολύ τους ανθρώπους.
Τους ακουμπάω όσο περισσότερο μπορώ και όποτε μου δίνεται η ευκαιρία. Αγκαλιάζω, αγγίζω τα χέρια, τα μπράτσα, την πλάτη, ακόμα και το πρόσωπο. Είναι κάτι που το κάνω χρόνια τώρα, και το απολαμβάνω, γιατί με αυτόν τον τρόπο μεταφέρω και εκφράζω τα συναισθήματά μου χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσω λόγια, που πολλές φορές δεν ταιριάζουν σε όλες τις περιστάσεις, ή πολύ απλά δε μου βγαίνουν.
Και πόση ευτυχία νιώθω όταν συναντώ ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο άγγιγμα, στην αγκαλιά, ειδικά σε αυτή την αγκαλιά που χώνεσαι μέσα στον άλλον για ώρα, που δεν κρατάει μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά παραπάνω, αυτό το παραπάνω που αφήνει το χώρο να ανταλλαχθούν συναισθήματα βαθιά, συναισθήματα που δεν τολμούν να βγουν παραέξω λόγω του καθωσπρεπισμού και των τύπων με τους οποίους μάθαμε να ζούμε.
Και καλά με τις γυναίκες, είναι κάπως πιο εύκολα τα πράγματα. Δέχονται με σχετική άνεση το άγγιγμα, αν όχι όλες, οι περισσότερες. Αλλά οι άντρες; Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση;
Με τους άντρες είναι πιο δύσκολο. Το κάνω και εκεί, αλλά δε με παίρνει πάντα. Γιατί οι άντρες δεν τα ‘χουν και πολύ καλά με το άγγιγμα, με την έκφραση των βαθιών συναισθημάτων τους γενικότερα.
Πέτυχα προχτές στην παιδική χαρά έναν νεαρό μπαμπά, να φωνάζει στο μικρό του γιο που έκλαιγε: «Γιατί κάνεις σαν κορίτσι ρε;».
Μαγκώθηκα, μελαγχόλησα. Νάτη η ταμπέλα, νάτο το στερεότυπο με το οποίο μεγαλώνουν οι άντρες από τα γεννοφάσκια τους: Να μην κλαίνε, να μην αγγίζουν, να μην αγκαλιάζονται.
Ανέβασε πριν λίγες μέρες μια φίλη στο Facebook αυτό το πολύ καλό άρθρo με τίτλο: “Πως η έλλειψη αγγίγματος καταστρέφει τους άντρες”. Κι ενώ το διάβαζα, έφτασα σε μια φωτογραφία όπου δύο άντρες αγκαλιάζονται. Κι όταν την είδα, αυθόρμητα το μυαλό μου σκέφτηκε πως αυτοί οι δύο άντρες είναι gay.
Και συγκλονίστηκα με το πόσο πολύ έχουν ριζώσει μέσα μας τέτοια στερεότυπα.
Έχω γνωρίσει άντρες σκληρούς, άντρες πληγωμένους, που εκφράζουν τον πόνο της ψυχής τους μόνο με φωνές, και θυμό και οργή.
Γιατί δεν αγκαλιάστηκαν πολύ, γιατί δεν έκλαψαν πολύ, γιατί δεν άγγιξαν πολύ.
Το άγγιγμα στην κοινωνία μας έχει μέσα του κάτι το πονηρό, κάτι το κακό.
Έχει συνδεθεί με το σεξ, με τη λαγνεία, με την παιδεραστία. Με το φόβο.
Μόνο με αυτά.
Κρίμα δεν είναι;
Ενώ το άγγιγμα είναι έκφραση, είναι συναίσθημα, είναι θεραπεία.
Από ‘κει ξεκινάς.
Κι όχι από το φόβο.
Λατρεύω να αγγίζω τους ανθρώπους, και μακάρι να μπορούσα να το κάνω με περισσότερη άνεση, και πιο συχνά. Μακάρι να μου αφήνανε το περιθώριο οι αναστολές και οι ντροπές… Και οι δικές μου, και των άλλων.
Όμως βελτιώνομαι όλο και πιο πολύ. Γιατί βλέπω πόσο καλό μας κάνει το άγγιγμα, σε όλους.
Μας μαλακώνει τη σκληράδα, μας φέρνει πιο κοντά. Μας γιατρεύει.
Και μας απελευθερώνει.
Μαράκι, πόσο δίκιο έχεις για τα οφέλη του αγγίγματος. Και στις οικογένειες μέσα οι άνθρωποι συχνά δεν αγγίζονται αρκετά. Για τα αγγίγματα όμως εκτός της οικογένειας/ζευγαριού, έχω μια δεύτερη σκέψη. Όσο φίλο κι αν έχω κάποιον, όσο κι αν τον νοιάζομαι, πάρα πολύ δύσκολα θα τον αγγίξω. Και ούτε θα ένιωθα ωραία αν μια φίλη του άντρα μου τον άγγιζε ή τον αγκάλιαζε. Δε νομίζω ότι έχει τόσο να κάνει με τα στερεότυπα ή το ότι μπορεί να παρεξηγηθεί ένα άγγιγμα, όσο με τη φύση των δύο φύλων. Βλέπεις για χρόνια κολλητούς, που ξαφνικά γίνονται ζευγάρι χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς να το επιδιώξουν. Δεν είμαι λοιπόν σίγουρη για το αν κάποια φιλικά αγγίγματα δεν μπορούν να μετατραπούν σε έλξη (έστω στιγμιαία ή μονόπλευρη) για δύο ανθρώπους του αντίθετου φύλου. Οπότε, προτιμώ να μην τα κάνω για να μη φέρω τη γυναίκα κάποιου φίλου σε άβολη θέση και προτιμώ όταν και οι άλλοι κάνουν το ίδιο προς εμένα. Γενικά όμως έχω κι άλλα κολλήματα γύρω από το θέμα. Μπορεί να έχω πολλά χρόνια έναν φίλο και όταν κάνει σχέση να πάψω να τηλεφωνώ σε εκείνον και να παίρνω τηλέφωνο τη γυναίκα του για να δω τι κάνουν. Νομίζω πως μπορεί να έφερνα σε δύσκολη θέση την άλλη κοπέλα και δε θα ήθελα να ήμουν η αιτία να δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ τους. Κι εγώ έχω φίλη του άντρα μου που κάνει το ίδιο μαζί μου και το εκτιμώ απεριόριστα. Νομίζω πως όταν τα αγγίγματα έχουν να κάνουν με ανθρώπους διαφορετικού φύλου, που δεν είναι ελεύθεροι, καμιά φορά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι κάποιος άλλος μπορεί να νιώσει άβολα με αυτά. Όσο για το γιατί οι άντρες δεν αγγίζονται συχνά, νομίζω πως έχει να κάνει περισσότερο με τους διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας που έχουν. Όσες φορές έχω προσπαθήσει αν καταλάβω πως σκέφτεται ένας άντρας, έχω πέσει 100% έξω. Είναι τόσο διαφορετική η φύση μας, που δεν ξέρω αν όντως γίνεται να δούμε τις αγκαλιές και τα φιλιά που βλέπεις όταν συναντιέται μια γυναικοπαρέα, σε μια αντίστοιχη παρέα ανδρών.
Πρέπει να νιώθουμε άνετα με ό,τι κάνουμε, κι όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε καλύτερα να μην το κάνουμε, δεν το συζητώ. Καταλαβαίνω και σέβομαι την προσωπική σου στάση απέναντι στο θέμα, η αλήθεια είναι πως είναι λεπτά τα όρια και θέλει προσοχή να μην παρεξηγηθείς. Πάντα προσέχω να μην ενοχλήσω ή να μην ξεπεράσω το όριο του άλλου όταν κάνω κάτι -και σίγουρα είμαι πιο άνετη όταν βλέπω/νιώθω και τον συνάνθρωπό μου πιο ανοιχτό. Με τους φίλους μου είμαι εκδηλωτική, είναι κάτι που το έκανα πάντα και δεν σκέφτηκα ποτέ ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Αλλά αυτή είμαι εγώ, δε φερόμαστε όλοι το ίδιο. Σίγουρα τα δύο φύλα διαφέρουν, αλλά πραγματικά πιστεύω πως οι άντρες ειδικά αξίζουν, για τη δική τους ισορροπία πρώτα και πάνω απ’ όλα, να δέχονται και να δίνουν τρυφερότητα όχι μόνο στα παιδιά και στις γυναίκες τους, αλλά και στους άλλους ανθρώπους. Και στο χέρι μας είναι να οριοθετούμε τις καταστάσεις όταν και αν δούμε ότι ξεφεύγουν από τις προσδοκίες μας. Όμως ναι, ξαναλέω, και καλά έκανες που το έθιξες, είναι πράγματι λεπτό το θέμα των αγγιγμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα. Σ’ ευχαριστώ και σε φιλώ Ελίνα μου!
Καλά κάνεις, εγώ ντρέπομαι πολύ! Πρέπει να νιώθω μεγάλη οικειότητα για να το κάνω. Οι αγκαλιές είναι βάλσαμο!!
Αν είναι λέει…Πάντως επειδή κι εγώ ντρέπομαι, μη νομίζεις, εξάσκηση θέλει, και σιγά-σιγά ξεθαρρεύεις…Φιλιά πολλά!!
❤❤❤