Δεν είναι ότι δεν αγαπώ το παιδί μου

“Δεν είναι ότι δεν αγαπώ το παιδί μου, αλλά πραγματικά χρειάζομαι χρόνο για μένα”. Πόσες φορές έχουμε ξεκινήσει μια φράση που να εκφράζει τις ανάγκες μας, βάζοντας μπροστά αυτό το “Δεν είναι ότι δεν αγαπώ το παιδί μου”…

Λες και πρέπει να το πούμε, λες και το να κάνουμε κάτι για εμάς, κάτι που να μας φροντίζει, κάτι που έχουμε ανάγκη για να είμαστε ισορροπημένες, δεν εμπεριέχει μέσα του την αγάπη για το παιδί μας.

Λες και αγαπάμε το παιδί μας, μόνο όταν είμαστε αποκλειστικά και μόνο, μητέρες – θυσίες, αφοσιωμένες αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα στο μεγάλωμα παιδιών, σε μια κοινωνία που δε στηρίζει αυτό μας τον ρόλο.

Κι εγώ το έχω κάνει. Έχω πιάσει τον εαυτό μου σε συζητήσεις, ίσως ακόμη και σε κείμενα που γράφω, να προσθέτω πάντα αυτή τη φράση, μη και παρεξηγηθώ, μη και θεωρηθώ κακή μάνα, που δεν αγαπώ, που δε νοιάζομαι για το παιδί μου.

Η μητρότητα είναι ένας από τους ρόλους που έχουμε (κάποιες) γυναίκες, και ο οποίος είναι σπουδαίος και μοναδικός γιατί μας εξελίσσει, μας ομορφαίνει, μας δίνει δώρα ακριβά και πολύτιμα, και είναι σημαντικό να τον φροντίζουμε, έχοντας επίγνωση των αναγκών του παιδιού μας βιολογικά, συναισθηματικά, ολιστικά.

Αλλά είναι ένας ρόλος που τον παίζουμε σε μοναξιά και χωρίς στήριξη. Ναι, πολλοί σύντροφοι σήμερα συμβάλουν σημαντικά στο μεγάλωμα των παιδιών. Αλλά λίγοι, πολύ λίγοι, ισότιμα με τη γυναίκα.

Επιδόματα και άδειες μητρότητας είναι της πλάκας, ειδικά συγκρινόμενα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Στους εργασιακούς χώρους το να είσαι γυναίκα και μάλιστα σε ηλικία τεκνοποίησης, εγκυμονούσα ή με παιδιά, συνιστά μεγάλο μειονέκτημα.

Και οι περιρρέουσες κοινωνικές επιταγές μας θέλουν κομψές και στυλάτες από την πρώτη μέρα που βγαίνουμε από το μαιευτήριο, κρύβοντας επιμελώς τα ράμματα, τα αίματα και το χαμένο μας μυαλό.

Αγαπάμε τα παιδιά μας και δε χρειάζεται να το δηλώνουμε, όταν μάλιστα έχουμε παραμελήσει τόσο τον εαυτό μας.Για την ακρίβεια αγαπάμε πιο πολύ τα παιδιά μας όταν αγαπάμε τον εαυτό μας και τον στηρίζουμε και τον αγκαλιάζουμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες μας και από πού αυτές πραγματικά προέρχονται.

Και όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας, διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει, τις συνθήκες που μας αξίζουν, και σε εμάς και κατ’ επέκταση και στα παιδιά μας.

“Χρειάζομαι χρόνο για μένα”

“Θα φύγω με τις φίλες μου για ένα τριήμερο”

“Αγαπώ τη δουλειά μου και μου λείπει”

“Είμαι πολύ κουρασμένη”.

Απλές, μικρές φράσεις.

Ας εκφράζουμε τις αλήθειες μας με καθαρότητα.

Χωρίς δικαιολογίες.

You Might Also Like